خانه / درباره ویلچر / ویلچر چیست؟ + درباره تاریخچه ویلچر

ویلچر چیست؟ + درباره تاریخچه ویلچر

ویلچر چیست

بسیاری از ما، هم نام ویلچر Wheelchair را شنیده‌ایم و هم به خوبی می‌دانیم برای چه کاری مورد استفاده قرار می‌گیرد. این وسیله را از کودکی برایمان تعریف نمی‌کنند، بلکه ما خود با اولین مشاهده و دیدن فردی بر روی صندلی چرخدار، ماهیت آن را درک می‌کنیم. به خوبی می‌فهمیم فردی که بر روی آن نشسته است، قادر به راه رفتن نیست و او برای رفتن از مکانی به مکان دیگر نیاز به داشتن آن دارد. این را متوجه می شویم که صندلی چرخدار توسط میلیون‌ها نفر از مردم در سراسر جهان که از فلج، شکستگی پا، درد مزمن، خستگی و غیره… رنج می‌برند، به کار گرفته می‌شود. ولی خُب، اکنون به هر دلیلی به دنبال شناخت بیشتر این وسایل توا‌بخشی هستیم، زیرا ممکن است به استفاده از آن نیاز پیدا کرده باشیم و یا اصلا فردی هستیم که می‌خواهیم دانش خود را درباره چیزهای مختلف گسترش دهیم، پس با پرسش ویلچر چیست؟ روبرو خواهیم شد؛ با پیلتن شاپ همراه باشید.

تاریخچه ویلچر

تاریخ صندلی چرخدار به ما نشان می‌دهد که قدرت نوآوری و همکاری میان افراد معلول و نوآوران (معلول و غیر‌معلول) و چگونگی این مهم برای ایجاد موثرترین پیشرفت‌ها تا چه اندازه موفقیت‌آمیز بوده است.

در حالی که هم صندلی و هم چرخ از بدو ورود انسان به کره خاکی خلق شدند، یونانیان باستان و چینی‌ها اولین کسانی بودند که فکر می‌کردند ترکیب این دو می‌تواند فوق‌العاده باشد. یونانیان باستان برای ارابه‌هایشان از آنها استفاده می‌کردند و از تخت‌های چر‌خدار برای انتقال افرادی که توانایی راه رفتن نداشتن بهره می‌برند. در چین نیز صندلی چر‌خدار از حدود 525 سال قبل از میلاد به کار گرفته می‌شد.

پادشاه فیلیپ دوم که از 1527 تا 1595 حاکم اسپانیا بود، از صندلی چرخداری با دسته و استراحتگاه پا استفاده می‌کرد. با این حال او نمی‌توانست خود را حرکت دهد، برای این کار نیاز به فرد دیگری بود.

در سال 1665 در آلمان، استفان فرلفر که پیشه ساعت سازی داشت، یک صندلی چرخ‌دار با سه چرخ و یک دسته در جلوی چرخ‌ها ایجاد کرد، به این معنی که کاربر بدون نیاز به کمک قادر به حرکت دادن خود بود.

قاب X (ویلچری که به صورت ضربدری جهت جمع شدن راحت اختراع شده بود)، بسیار شبیه به ویلچرهای امروزی بود که توسط دو دوست و مهندس هربرت اورست و هری جنینگز در سال 1933 ساخته شد. صندلی آنها حتی قابلیت تاشو بودن برای قرارگیری در خودرو شخصی را نیز داشت.

به نظر می‌رسد که جورج کلین کانادایی و تیم او اولین ویلچر موتوری را در دهه 1950 برای کمک به جانبازان جنگ جهانی دوم اختراع کرده‌اند.

بنابراین، صندلی‌های چرخدار در آینده چگونه خواهند بود؟ آیا ما از آنها استفاده خواهیم کرد؟ آینده افرادی که نمی‌توانند پاهای خود را حرکت دهند، چه خواهد شد؟ و بسیاری از پرسش‌های دیگر.

ویلچر چیست؟

ویلچر یا صندلی چرخدار وسیله‌ای است برای جابجایی و تحرک افرادی که که توان راه رفتن ندارد. این دستگاه برای استفاده در محیط‌های داخلی و بیرونی طراحی شده‌ است و کاربران را قادر می‌سازد با حفظ استقلال و سلامت خود به امور جاری زندگی بپردازند.

این وسیله معمولا دارای سطحی تخت برای نشستن، چهار چرخ (دو چرخ بزرگ در عقب و دو چرخ کوچک در جلو)، استراحتگاه دست (دستهر برای کاربر)، پشتی، استراحتگاه پا، دسته روی چرخ برای حرکت دادن ویلچر، دسته متصل به پشتی برای حرکت دادن ویلچر توسط فرد کمکی و کنترل پنل دکمه‌ای (برای مدل‌های برقی).

 

ویلچر چیست؟

همان‌گونه که در بالا بیان شد، هدف از ساخت ویلچر جهت به حداکثر رساندن استقلال فردی و افزایش سطوح حرکت برای افرادی است که توانایی راه رفتن و حرکت دادن اندام‌های پایینی خود را ندارند. با این حال، این وسایل توانبخشی و کمک ‌درمانی برای افرادی با مشکلات زیر مناسب است:

  • مشکل در نشستن یا ایستادن
  • عدم حفظ تعادل
  • مشکل در کنترل کردن قسمتی از بدن
  • اسپاسم (گرفتگی ماهیچه‌ها)، حرکات غیر کنترل شده، هماهنگی ضعیف
  • تمایل به نشستن در همان حالت برای تمام وقت‌
  • مشکل در حرکت دادن پاها و اندام‌های تحتانی
  • دیگر نگرانی‌های فیزیکی همانند بصری، شنوایی، صرع، مشکلات گفتاری یا ارتباطی
  • عدم کنترل روده و مثانه که ممکن است خطر ابتلا به زخم های روده را افزایش دهد
  • دشواری برای رفتن به توالت، نشستن و اجابت مزاج
  • جابجایی لگن (سر استخوان ران از سوپاپ بیرون می‌آید) که می‌تواند حرکت‌های فرد را محدود کرده و در او تولید درد کند.
  • افرد دچار فلج نغاعی، مغزی و تمام بدن
  • کلیه آسیب‌های نخاعی و ستون فقرات
  • مشکل در خوردن، نوشیدن و بلع

انواع ویلچر

ویلچر دستی کمکی – این ویلچرها بر روی پشتی خود دارای دسته برای کمک به حرکت دادن صندلی از سوی شخص دیگری هستند. چرخ‌های پشتی این مدل معمولا کوچکتر از از مدل‌های دیگر است. گاهی اوقات دستگیره‌ها ترمز نیز دارند. ترمزهای پارکینگ که در پایه های ویلچر قرار دارد نیز در دسترس است و می‌تواند برای پارک کردن دستگاه در جایی به کار گرفته شود.

ویلچر دستی (خودران) – این مدل به طور گسترده‌ای برای افرادی که دست‌هایی قوی دارند مورد استفاده قرار می‌گیرد. ویلچر دستی دارای چهار چرخ (دو چرخ کوچک در جلو و دو چرخ بزرگ در عقب)، دستگیره خودارن (در کنار لبه بیرونی چرخ‌ها بیرونی قرار دارد)، پشتی کمری و استراحتگاه‌ پا. کاربر با حرکت دادن دستگیره خودران به جلو و عقب حرکت می‌کند. این مدل ارزان‌ترین نوع ویلچرهاست.

ویلچر برقی (الکتریکی) – این مدل یکی از محبوب‌ترین نوع ویلچرهاست، زیرا آزادی و راحتی بیشتری را برای تحرک در اختیار فرد قرار می‌دهد. با این ویلچر کاربر نیاز به کمک فرد دیگری ندارد و حتی بدون آن‌که به سختی با دست‌های خود از طریق دستگیره خودران ویلچر را حرکت دهد، تنها با فشردن دکمه می‌تواند ویلچر را به هر سوی ببرد. ویلچر برقی دارای موتور، باتری و کنترل پنل است. ویلچر برقی، بهترین نوع صندلی چرخدار برای بیماران مبتلا به فلج مغزی و افرادی است که شرایط تحرک مشابهی را دارند. آنها به میزان قابل توجهی گران‌تر از همتایان دستی خود هستند، اما ارزش هزینه گردن را دارند.

ویلچرهای دیگر:

  • ویلچر ورزشی
  • ویلچر ایستاده
  • ویلچر شیب‌دار
  • ویلچر کودکان
  • ویلچر ساحلی
  • ویلچر ارگونومی

 

ویلچر چیست؟

مشخصات هر ویلچر با دیگری تا حدودی متفاوت است، ولی همه آنها تا حدودی ویژگی‌های مشترکی دارند:

دستگیره خودران – این دستگیره در لبه جلویی چرخ‌های بزرگ قرار دارد. این دستگیره‌ها لاستیکی هستند تا راحتی بیشتری را برای کاربر فراهم کند.

دسته‌ها – این دسته ها معمولا بر روی پشتی ویلچر جهت حرکت دادن آن توسط فرد دیگری تعبیه می‌شود.

استراحتگاه دست – این دسته ها در هر دو طرف برای قرارگیری دست‌ها کاربر و افزایش میزان راحتی او تعبیه شده است. این دسته ها می تواند قابل تنظیم در اتفاع باشد.

ابعاد نشیمنگاه – این ابعاد به دو فاصله معنا می‌یابد، یکی از پشتی تا لبه جلویی نشیمنگاه، دیگری فاصله بین دو استراحتگاه دست است. هر دو این اندازه‌ها باید براساس ابعاد بدنی و میزان راحتی کاربر تعیین شود.

چرخ – همانگونه در بالا بیان شد، ویلچرها دارای 4 چرخ هستند که چرخ عقبی بزرگ‌تر از چرخ جلویی است. چرخ عقبی وظیفه پایداری و چرخ جلویی دامنه حرکت ویلچر را تعیین می‌کند.

ترمز – ترمز معمولا بر روی چرخ عقبی جهت توقف موقتی یا دائمی ویلچر قرار دارد.

استراحتگاه پا – این قسمت همان‌طور که از نامش آشکارست، برای راحتی پاهای کاربر تعبیه شده است که می توان ارتفاع آن را نیز بر حسب طول پاها تنظیم کرد.

صندلی – صندلی جایی است که کاربر بر روی آن می نشیند. لازم است صندلی نرم و راحت باشد.

قاب – قاب ویلچر باید ساختاری یکپارچه، سخت و صلبی داشته باشد تا بتواند از وزن کاربر و کل سیستم ویلچر پشتیبانی کند.

پشتی – این بخش همان تکیه‌گاه فرد است و لازم است نرم و راحت باشد.

تاشو بودن – بسیاری از ویلچرها دارای قابلیت تاشو بودن نیز هستند. شما به راحتی می‌توانید آنها برای صرفه جویی در فضا یا قرار دادن داخل خودرو شخصی جمع کرده و ذخیره کنید. همچنین جمع شدن به معنای قابل حمل بودن ویلچر نیز است.

همچنین مشخصاتی که باید در مورد ویلچر برقی جستجو کنید نیز به شرح زیر است:

  • راحتی بالا
  • آسان برای کنترل
  • طول عمر باتری و استفاده طولانی مدت
  • ظرفیت تحمل وزن
  • قابل حمل بودن

کلام آخر

ویلچر چیست؟

حال توانستید پاسخ مناسبی برای پرسش ویلچر چیست؟ پیدا کنید. دانش شما در این زمینه می‌تواند کمک یارتان باشد، زیرا به خوبی می‌دانید چه ویلچری می‌خواهید و برای خرید کدام مدل باید اقدامات لازم را انجام دهید. با این حال، در گام نخست لازم است اهداف و نیازهای خود را بررسی کنید، سپس بر حسب مقدار بودجه دست به انتخاب محصول مورد نظر خود کنید.

برای مشاوره در زمینه خرید ویلچر هم تماس بگیرید در خدمتیم.

درباره ی تعمیرکار ویلچر

همچنین ببینید

ویلچر برقی

مقاله ای کامل و جامع درباره ویلچر های برقی

ویلچر های برقی ویلچرهای برقی، یکی از جدیدترین و پیشرفته‌ترین وسایل حمل و نقل در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *